Hva bør du egentlig vite om art deco?

Visste du at art deco var en bevegelse innenfor dekorativ kunst som fødtes rundt 1920-tallet? Art deco nådde sitt høydepunkt i Paris i 1925 på Exposition International des Arts Décoratifs et Industrielles Modernesom også har gitt navnet til stilarten, art deco.

Art deco influerte arkitektur så vel som mote, tekstiler og pyntegjenstander. Norge har ingen spesielle signalbygg fra denne perioden, men mange av skyskraperne på Manhattan er bygget i art deco stil, blant annet den velkjente Chryslerbygningen, samt de pastellfargede bygningene i Miami.

Art deco var hovedsakelig en dekorativ stilart som gav både arkitektur, brukskunst og tekstiler symmetriske og rektangulære former tilpasset masseproduksjon. De karakteristiske motivene i art deco kunne være stiliserte regnbuer, solstråler og menneskefigurer. Abstrakte motiver i sterke farger ble brukt på både tapeter og bruksgjenstander så vel som på malerier. Materialene som ble brukt var ofte kostbare og de kunne være i både bronse, ibenholt eller elfenben. Glitter og stas hører også med til art deco-stilen. Som motvekt til etterkrigstiden etter 1. verdenskrig hvor alt var med måtehold, blomstret art deco-perioden med luksus og litt mye av alt.

I Norge var det industridesigneren og keramikeren Nora Gulbrandsen (1894-1974) som vi kjenner best til siden hun jobbet som kunstnerisk leder ved Porsgrund Porselænsfabrik i årene 1924 til 1948.

Dagens Art deco

For en tid tilbake kom art deco tilbake i interiørbildet med skinnende stoffer ofte med store geometriske mønster, buede sofaer og puter med glitter og stas. Tekstilmønster som sikksakk, striper og chevron har igjen inntatt hjemmene våre og tilfører hverdagen et lite snev av drama og glam. Ofte bruker man ordet «bold» (modig) når man snakker om art deco kunst og interiør da man bruker og blander kontrastene i farger, mønster og materialvalg fra art deco-perioden. Malerier med store abstrakte mønster og sterke farger hører absolutt med for den bolde og modige.

Snev av hverdagsluksus

Fremdeles er det sånn at stilarten art deco skal puste luksus, glitter og glam inn i livene våre.

Vi skal være modige i valg av både mønster og farger på interiøret vårt, og vi skal omgi oss med luksus som f.eks. store sofaputer med spreke mønster i gull eller bronse. Det behøver ikke være vanskelig å omgi seg med litt art deco, man behøver ikke konvertere hele huset, men kan pynte opp med en og annen detalj fra en stilart som har kommet for å bli.

327 thoughts on “Hva bør du egentlig vite om art deco?”

Comments are closed.