Norsk arkitektur og design

Vi har lange tradisjoner med spesiell arkitektur i Norge. Allerede på 1150-tallet reiste vi våre første stavkirker, og heldigvis er flere enda godt bevart i dag. Vår meste kjente stavkirke er Borgund i Lærdal. At stavkirkene er bygget i tre er ingen overraskelse. Norge var fylt med skog og man brukte tre som byggeskikk.

I mange år var Slottet i Oslo og Stortinget de mest kjente byggverkene i Norge. Slottets arkitekt var den dansk-norske Hans Ditlev Franciscus von Linstow. Slottet stod ferdig i 1849 og har huset våre kongelig siden den gang.

Nyere arkitektur

Alt endres, også arkitekturen i Norge. Vi har fått mange spennende bygninger i landet vårt ettersom årene har gått. Ishavskatedralen i Tromsø er et kjent og kjært landemerke som stod ferdig bygget i 1965. Arkitekten Jan Inge Hovig som stod for denne katedralen stod også for mange andre offentlige bygg i årene etter 1950, blant annet Norges Varemesse i Oslo.

I 2008 stod vårt nye operabygg klart i Bjørvika i Oslo designet av norske Snøhetta. Den Norske Opera har fått en rekke priser og er fredet av Riksantikvaren. Operabygget er kledd i Carrera-marmor, et uvanlig valg i Norge.

Oslo utvider stadig med ny og spennende arkitektur, som området ved navn «Barcode» i Bjørvika ikke langt fra operahuset viser oss. Her er det variasjoner i bygningene som står oppført. Også her en Snøhetta en av arkitektene bak de interessante bygningene sammen med blant annet A-lab og DARK Arkitekter AS.

Design og interiør

Da Snøhetta designet Den Norske Opera hadde de også Hadeland Glassverk med på laget. Sammen designet de Norges største lysekrone som henger i Store Sal og ikke bare gir lys, men også fungerer som en akustisk reflektor i salen. Form følger funksjon.

Designeren Halvor Bakke har blitt en av Norges mest kjente interiørdesignere. Vi har sett ham i TV-serier om oppussing og han har designet interiørkolleksjoner for Lama, møbelkolleksjoner for Bohus og ikke minst fargekart og tapet for Fargerike. Men det stopper ikke der. Halvor Bakke har også hatt et samarbeid med Magnor og laget en rekke interiørprodukter.

Interiørdesigneren Linda Elmin har gjort det stort som både interiørblogger, med egen nettbutikk og som partner i Boligstylistene. Norsk arkitektur og interiørdesign er mer populært enn noen gang. Det er ingen grunn til at vi ikke skal fortsette i årene som kommer. Vi har lange og gode tradisjoner for arkitektur og design.

338 thoughts on “Norsk arkitektur og design”

  1. [url=http://celexamed.com/]citalopram 4741[/url] [url=http://buyhydroxychloroquine.us.org/]average cost of plaquenil[/url] [url=http://seroqueltb.com/]cost of seroquel in canada[/url] [url=http://hydroxychloroquine2.com/]plaquenil 100mg price[/url] [url=http://nexium911.com/]nexium 10mg price[/url] [url=http://antabused.com/]antabuse ordering[/url] [url=http://bupropionb.com/]wellbutrin no precription[/url] [url=http://phenergansr.com/]phenergan buy[/url] [url=http://tadalafil.us.org/]tadalafil 6mg capsule[/url] [url=http://tadacipmed.com/]tadacip 20 mg price in india[/url]

  2. [url=http://flomax365.com/]flomax us pharmacy[/url] [url=http://periactinmed.com/]where to buy periactin in canada[/url] [url=http://antabused.com/]antabuse canadian pharmacy[/url]

  3. [url=https://vardemafil.com/]levitra online prices[/url] [url=https://advairsale.com/]advair diskus canada pharmacy[/url] [url=https://biaxin24.com/]biaxin over the counter[/url] [url=https://hydroxychloroquinerem.com/]plaquenil brand name[/url] [url=https://augmentin365.com/]augmentin 14 tablet[/url]

Comments are closed.